Lingonlimpa, 4st

 

14 dl vetemjöl

12 dl grovt rågmjöl

2 dl solrosfrön

4 tsk bakpulver

8 tsk bikarbonat

2 msk brödkryddor

 

Blanda ihop i en stor bunke.

 

Blanda i:

 

2-4 dl lingonsylt

2-4 dl sirap

12 dl filmjölk

 

Fördela smeten i 4 limpformar.

Gräddas i varmluftsugn i ca. 1 timme och 15 minuter på 125 graders värme.

 

Focaccia
 

Grundrecept 25 g(1/2 pkt) färsk jäst

3 dl ljummet vatten

0.5 dl god olivolja

2 msk honung

1 msk flingsalt

7 dl vetemjöl special

Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

 

1. Focaccia, grundrecept

2. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

4. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.

5. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.

6. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.

7. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

8. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

9. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

 

Recept taget från Recept.nu

Vi strävar efter att köpa livsmedel som är närproducerade och så långt som möjligt ekologiskt  producerade.  Potatisen hämtas i Malsjö på Malsjö Gård hos Ronny Sjöbom! Vi köper gärna livsmedlen lokalt i Grums för att vi vill tänka miljövänligt samt gynna de handlare som finns i Grums!

 

Kristina Wassberg som är vår kock lagar det mesta av all mat från grunden och bakar brödet själv. 

 

Tips från köket

Morotsbröd med solrosfrön och gojibär
 

2 bröd  175°c ca 1 1/2 tim

 

2 dl rivna morötter                     Skala och riv morötterna. Blanda ihop alla

1 l filmjölk                                    ingredienser till en smet och häll i två

2 dl mörk sirap                           smorda brödformar.

6 1/2 dl grahamsmjöl             

1 dl vetemjöl                               Grädda nederst i ugnen ca 1 1/2 timme. 

2 dl solrosfrön                            Låt brödet svalna i formen, övertäckta med

1 dl torkade gojibär                   en handduk. 

2 dl rågkross

2 tsk salt

2 tsk bikarbonat 

 

Detta brödet serverade Lristina på årsmötet och det var mycket gott och uppskattat.